B.K.S. Iyengar

B.K.S.Iyengar velja za enega največjih in najvidnejših učiteljev joge na svetu, jogo je vadil ter poučeval več kot 75 let. Njegov stil poučevanja joge se imenuje “Iyengar joga”, kjer je velik poudarek na natančnosti in usklajenosti položajev (asan), katere sedaj Iyengar-certificirani učitelji podajajo naprej po vsem svetu.

Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar (B.K.S. Iyengar) je bil rojen 14. decembra 1918 v Bellur-ju, mestu, ki leži v zvezni državi Karnataka v Indiji. V otroštvu je prebolel malarijo, tifus in tuberkulozo. Guru Sri T. Krishnamacharya ga je pri starosti 16 let pričel poučevati jogo in ga nato dve leti kasneje poslal poučevat jogo v Puno.

Njegovi privrženci ga ljubkovalno imenujejo “Guruji” zato, ker je bil vedno iskren in predan svojemu poslanstvu in je to delil z vsemi. Njegova lastna praksa mu je pomagala, da razišče in doseže popolnost v asanah in najde pomen jogijskih spisov preko svojega praktičnega raziskovanja in redne vadbe joge. Napisal je številne knjige o jogi in filozofiji joge, njegove najbolj prepoznavne knjige so »Light on yoga«, »Light on Pranayama« in »Light on the Yoga Sutras of Patanjali«.

Kljub svoji visoki starosti je Guruji še vedno poučeval jogo na Inštitutu Iyengar joge v Puni (www.bksiyengar.com).

Umrl je 20. avgusta 2014 star 95 let.